Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vzkazník | Aktualitky (RSS) | Ke stažení | Návštěvnost | Výměna ikonek | Přidat článek |

Windows 7 přichází

27. 12. 2009

Operační systém Windows 7, který americký Microsoft připravuje jako následníka po systému Vista, bude pracovat rychleji oproti Vistě. Zároveň by měl být pro uživatele přívětivější a jednodušší na ovládání. Uvedl to Microsoft s tím, že nový operační systém má odstranit omyly Visty, které zklamaly mnoho uživatelů na celém světě.

29. 10. 2008 11:46 ; novinky.cz 

Informace o vývojové alfa verzi Windows 7 leckdo ovšem pokládal za povídačky. Záhy se ale objevily i první psané zkušenosti. Nejprve bylo známo číslo sestavení alfa verze Windows 7, ale to právě samo osobně vzbuzovalo pochybnosti: Windows 7 Milestone 1 Build 6.1.6519.1. Právě ta část „6.1“ neodpovídá tomu, že Windows 7 jsou Windows 7; jinými slovy, jádro 6.1 je obsaženo v chystaném systému Windows Server 2008.

Na serveru NeoWin.net se objevil následující příspěvek, který informoval o prvních zkušenostech s Windows 7.

„Na mém hlavním počítači se [systém] ptal na ovladač SATA (to se mi při instalaci Vist nikdy nestalo, jelikož moje disky byly v BIOSu nastaveny na IDE). Poté, co jsem ovladač přidal z USB klíčenky, instalace konečně začala. Ovšem po prvním restartu [systém] nenabootoval. Na mém notebooku proběhla instalace bez problémů, ale chyběla podpora ovladačů pro grafickou kartu. Po mnoha pokusech jsem to nakonec vzdal, takže efekty Aero jdou pro teď stranou.“

Nejprve tak chyběly úplné informace o grafickém rozhraní Windows 7, třebaže Aero patrně nechybí (o tom níže). Nicméně tento nedostatek podložených informací byl zase vodou na mlýn všem těm, kdo o existenci novém systému od Microsoftu pochybovali. Stejný autor poté ještě dodal: „Grafické rozhraní, jak můžete hádat, je velice podobné jako u Vist. Netuším, jestli ― až použiju vhodnou grafikou kartu ― na mě nevyskočí nějaké překvapivé blikající věci. Systém je velice svižný a po startu zkonzumuje sotva 480 MB paměti.“

Windows 7 přicházejí s vylepšeným Windows Explorerem (Průzkumníkem/správcem souborů), písmy XAML a aplikací XPS Viewer (prohlížeč souborů XPS). V přehledu na serveru NeoWin.net se dále píše o integraci gadgetů (miniaplikací) přímo do exploreru. „Můžete pravým tlačítkem kliknout na plochu a vybrat ‚Přidat gadget‘ nebo ‚Skrýt gadget‘,“ pokračuje příspěvek. Tamtéž dále stojí, že přibyla miniaplikace Windows Media Center informující o přehrávané skladbě.

Mezi nejvýraznější novinky, kterých si uživatel ihned všimne, patří vylepšené nástroje pro práci se sítí. Ty mají mít schopnost zjistit, v jaké síti člověk je a podle toho změnit nastavení a zařízení; pomocí účtu Live si člověk může přenášet nastavení Internet Exploreru i oblíbené položky. Přítomné jsou i nové verze Kalkulačky, Malování a Wordpadu využívající WPF. Instalace prý zabere 10 minut a vyžaduje jedno restartování počítače.

Cosi jako důkaz

Pořád to však byla nepodložená tvrzení. Spousta zainteresovaných čtenářů žádala však více: nějaký hmatatelnější důkaz, že Windows 7 opravdu mezi partnery Microsoftu běhají. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a na webu se objevily první snímky. A opravdu: Windows 7 M1 skutečně vypadají jako Windows Vista, jak se psalo. Tomu se není co divit, protože i Windows Vista ve své rané fázi vypadaly jinak. Je více než jisté, že grafické rozhraní se bude řešit až v pozdějších fázích vývoje.

Testovací verzi Windows 7 chce Microsoft spustit počátkem příštího roku. Mezi jejími funkcemi bude technologie pro dotekové displeje a možnosti, jak dát systému osobitější ráz.

Operační systémy od Microsoftu řídí chod 90 procent osobních počítačů na světě. Vista sklidila velkou kritiku za to, že nebyla příliš kompatibilní s některým hardwarem.

O její pomalé spouštění opřel svou marketingovou kampaň rival Apple. Účelnost tradičních Windows navíc zpochybňují kvanta softwarových aplikací, které se dají získat po internetu.

Ovládejte počítač dotykem, ale i hlasem

Gates prohlásil, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem.

 

"Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.

 

Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust.

Microsoft proto změnil postoj a rozhodl se hodnotit úspěch podle pozitivních zkušeností uživatelů. Předtím pro něj byla důležitější technická stránka věci.

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, vice prezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

 

Zástupci Microsoftu rovněž oznámili, že zjednodušená verze připravovaného kancelářského balíku Office obsahující programy Word, Excel nebo PowerPoint bude nově přístupná na internetu v rámci balíku služeb Live. Uživatelé tak budou moci kancelářský software využívat na cestách, z mobilních zařízení nebo při práci na cizích počítačích. Termín uvedení firma nezveřejnila. Současnou verzi Microsoft uvedl na trh na začátku minulého roku.

Testovací verzi Windows 7 chce Microsoft spustit počátkem příštího roku. Mezi jejími funkcemi bude technologie pro dotekové displeje a možnosti, jak dát systému osobitější ráz. Operační systémy od Microsoftu řídí chod 90 procent osobních počítačů na světě.

Vista sklidila velkou kritiku za to, že nebyla příliš kompatibilní s některým hardwarem. O její pomalé spouštění opřel svou marketingovou kampaň rival Apple. Účelnost tradičních Windows navíc zpochybňují kvanta softwarových aplikací, které se dají získat po internetu.

Microsoft proto změnil postoj a rozhodl se hodnotit úspěch podle pozitivních zkušeností uživatelů. Předtím pro něj byla důležitější technická stránka věci.

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, vice prezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost.

Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se k ní prodalo přes 180 milionů licencí. Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládaly přehnané naděje a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat.

Nový operační systém bude mít na hardware stejné požadavky jako měla Vista, aby si uživatelé nemuseli kvůli Windows 7 kupovat nová zařízení. Microsoft také uvádí, že již vyřešil problémy s kompatibilitou systému s dalším zařízením, napsala agentura Reuters.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost. Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se k ní prodalo přes 180 miliónů licencí.

Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládaly přehnané naděje a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Nový operační systém bude mít na hardware stejné požadavky jako měla Vista, aby si uživatelé nemuseli kvůli Windows 7 kupovat nová zařízení. Microsoft také uvádí, že již vyřešil problémy s kompatibilitou systému s dalším zařízením, napsala agentura Reuters.

EDIT 17.11.08

 
 

© Panickov.tk 2006 - 2012 | Běží na systému eStránky.cz | Tisk | Nahoru ↑